ARAŞTIRMA - Türk'ün uyduyla imtihanı

0 yorum 31 Ocak 2012 Salı zaman: 17:39 - Edit entry?
Fırlatıldıktan 12 dakika sonra okyanus sularına gömülen TÜRKSAT 1A ile hüzünlü başlayan Türkiye’nin uydu macerası, milli uydu hedefiyle başka bir boyut kazandı.
“Geleceğin en etkili silahı da aracı da hiç kuşkunuz olmasın uçaklardır. Bir gün insanoğlu uçaksız da göklerde yürüyecek, gezegenlere gidecek, belki de aydan bize mesajlar yollayacaktır. Bu mucizenin tahakkuku için iki bin yılını beklemeye hacet kalmayacaktır. Gelişen teknoloji bize daha şimdiden bunu müjdeliyor…” İnsan yapımı ilk uydu olan Sputnik (SSCB) fırlatılmadan 21 yıl önce, 1936’da sarf edilen bu sözler herhangi bir ABD’li ya da Avrupalı lidere veya bilim adamına ait değil… Eskişehir Tayyare Alayı’nı ziyaret eden Mustafa Kemal Atatürk’ün sözleri bunlar. Gazi, alayın onur defterine yazdığı bu satırları, “Bize düşen görev ise Batı’dan bu konuda fazla geri kalmamaktır…” temennisiyle noktalıyordu.

ARAŞTIRMA - En çok kazanan sanatçılar

0 yorum 27 Ocak 2012 Cuma zaman: 15:10 - Edit entry?
2000-2010 arasında hangi sanatçı, ne kadar kazandı? Devlete ne kadar vergi ödedi? İşte vergi rekortmeni sanatçıların 11 yıllık kazançları ve ödedikleri vergi miktarı.
Pahalı arabalar, göz kamaştıran mücevherler, ünlü modacıların elinden çıkan pırıltılı kıyafetler, gösterişli evler… Herhalde onlar kadar yaşantılarına imrenilen bir başka meslek grubu daha yoktur. Ekranda sohbetini dinlediğimiz, sahnede güldüğümüz, beyaz perdede filmini seyrettiğimiz, radyodan şarkılarını dinlediğimiz insanlar. “Sanatçılar”... Yaşamlarının gazetelerin ikinci sayfasına yansıyan detayları kadar merak edilen bir başka konu da kazandıkları para. Acaba kim, ne kadar kazanıyor? Geçtiğimiz 11 yılda hangi sanatçının hem Türk lirası hem de dolar üzerinden ne kadar kazandığını araştırdık. Bu sürede kimin, ne kadar vergi ödediğini hesapladık. İşte milyonları peşinden koşturan insanların milyonluk kazançları…