ARAŞTIRMA - Gişenin efendileri

0 yorum 21 Şubat 2012 Salı zaman: 14:09 - Edit entry?
Film bitip jenerik akmaya başladığında beyaz perdenin ardındaki ekonomi de yavaş yavaş deşifre olmaya başlıyor. İnsan bir an düşünüyor. Binlerce kişilik ekip, on binlerce salon, yüz milyonlarca seyirci… Peki bu rakamların parasal karşılığı ne? İşte yanıtı… 
Sinema dünyayı değiştiremez ama sinema seyircisi değiştirebilir… Yedinci sanatın ikna gücünün nelere yol açabileceğini bu tek cümleyle özetlemişti Polonyalı usta yönetmen Kieslowski. Usta sinema adamının sözünü ettiği kudreti ilk keşfeden Sovyet devriminin mimarı Lenin olsa da ne var ki bu gücü bugüne kadar en etkin karşı safındakiler kullandı. Günden güne güçlenen Amerika’nın bacasız sanayisi, sadece kendi insanlarını etkilemekle kalmadı, tüm dünyayı tesir altında bıraktı. Kitleleri fikren sarsmak mutlaka önemli fakat beyaz perdenin iktidarının altında salt propaganda yatmıyor.

ARAŞTIRMA - Çinliler ipin ucunu kaçırdı

0 yorum 15 Şubat 2012 Çarşamba zaman: 12:35 - Edit entry?
Arabadan telefona, saatten ilaca popüler olan ya da talep duyulan her ürünü kopyalamakta oldukça mahir sayılan Çinliler şimdi de satış ve pazarlamaya el attı. Dünyaca ünlü markaların sahte veya benzer mağazalarıyla Çin’de karşılaşmak artık olağan bir gelişme.
Öğrencinin ustasının eserini kopyalayarak işe başlaması kaçınılmaz bir süreçtir. Çok da fazla yadırganmaz aslına bakılırsa. Zira bugünün iki büyük ekonomi devi Japonya ve Kore de yıllar önce bu yolu seçti. Kendi özgün teknolojilerini ve ürünlerini elde edene kadar Batı’nınkileri kopyaladılar. Ancak bu işi Çinliler kadar abartan herhalde hiç olmadı. Geçtiğimiz aylarda düzenlenen Şanghay Otomobil Fuarı’nı gezenler uluslararası markaların dünya lansmanları ve yeni modellerinin yanı sıra Çinli üreticilerin kopyalarını da ilgiyle izlediler.