ARAŞTIRMA - Fiyat bahane vergi şahane

0 yorum 30 Mart 2012 Cuma zaman: 12:56 - Edit entry?
Konu, Türkiye'deki vergi sisteminden her açıldığında mevcut durumun çarpıklığından bahsedilir. Patronundan çalışanına kadar herkes şikayetini dile getirir. Doğal olarak otorite de savunma için argümanlarını ortaya koyar. Geçtiğimiz aylarda açıklanan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) verileri de adaletsizliği bir kez daha gözler önüne serdi. Örgütün çalışmasına göre, dolaylı vergi cenneti konumundaki Türkiye'de kazançlardan vergi alınamıyor. Türkiye, organizasyona üye 34 ülke arasında vergi yükünde yüzde 26 ile sondan altıncı sırada yer alırken, Danimarka yüzde 48,2 ile birinci. En düşük vergi yüküne sahip ülke ise yüzde 18,1 ile Meksika. Hem dolaylı hem dolaysız yani toplam vergi yükünde atmosfer bu. Ya sınıf sınıf bakıldığında…

ARAŞTIRMA - Bir trilyon dolarlık ayak izi

0 yorum 9 Mart 2012 Cuma zaman: 15:56 - Edit entry?
Houston bir sorunumuz var. Hemen her uzay filminde astronotun bu çağrısını kulaklığında duyan becerikli NASA ekibi harekete geçer ve sorun çözülürdü. Mekiğin Kennedy Uzay Üssü’ne teker koymasıyla birlikte seyircinin adrenalin miktarı da eski seviyesine dönerdi. Fakat bu seferki problem pek öyle kolay çözülecek gibi görünmüyor. Zira sorun teknik değil mali… Çağrı ise uzayın derinliklerinden değil Beyaz Saray’dan. Başkan Barack Obama, George Bush döneminde başlatılan ve ABD astronotlarının 2020’de Ay’a indirilmesini öngören The Constellation (Takımyıldızı) projesinden vazgeçmiş görünüyor. Başkan’a göre proje tahmin edilenin çok üzerinde para yutuyor ve diğer uzay programlarının bütçelerini tehdit ediyor. NASA’nın (Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) Ay yerine artık Mars ve diğer keşiflere ağırlık vermesini isteyen Obama, uzay ulaşımını da özel şirketlere bırakmayı düşünüyor.

ARAŞTIRMA - Beşinci nesil sorti

0 yorum 1 Mart 2012 Perşembe zaman: 16:32 - Edit entry?
"Hava kumandasına sahip bir düşmana karşı savaşmak zorunda kalan, en modern silahlara sahip olsa bile, ancak modern Avrupa askerlerine karşı dövüşen bir vahşi kadar başarı oranına sahiptir." Müttefik kuvvetlerin “Çöl Tilkisi” lakabıyla andığı Nazi Generali Erwin Rommel, hava kuvvetlerinin etkisini bu sözlerle anlatıyordu. Çünkü Britanya üzerindeki yetersiz hava üstünlükleri, Naziler’in adayı işgalini imkânsız kılmış ve savaşın seyrini değiştirmişti. Almanlar, II. Dünya Savaşı’nın sonuna doğru hizmete soktukları ilk jet avcı uçağıyla (Messerschmitt Me 262) kaderlerini belki değiştiremediler fakat havacılıkta yeni bir dönemin kapılarını araladılar.