ARAŞTIRMA - En demir leydi kim?


Benazir Butto, Çiller, Gandhi, Golda Meir, Gro Harlem Brundtland, Hanna Suchocka, Helen Clark, Jadranka Kosor, Jenny Shipley, Jóhanna Sigurðardóttir, Merkel, Şeyh Hasina Vecid, Thatcher, Timoşenko Edit posts?
Sadece kendi vatandaşları değil bütün dünya pür dikkat onun ağzından çıkacak birkaç lafa bakıyor. Şu sıralar o, dünyanın en güçlü kadını. 1871 yılında Almanya'nın modern bir devlet olmasından bu yana ülkeyi yöneten ilk kadın başbakandan, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana şansölye koltuğuna oturan en genç insandan, Angela Merkel’den bahsediyoruz. Hemen tüm dünya liderleri küresel kriz kasırgasında zarar gören gemilerini, Avrupa’dan gelen ikinci dalgaya hazırlamakla meşgulken, o kurtarıcılığa soyundu. Kusursuz fırtınada ufak tefek hasarlara karşın gemisini başarıyla yüzdüren Angela Merkel, esasen gemiyi değil limanı kurtarmanın derdine düştü.
“Dağılacak, parçalanacak…” söylentilerinin gölgesinde mesaisinin büyük bölümünü ana vatanından ziyade Avrupa Birliği’nin geleceği için harcıyor. Hoş, bugün önüne bir Avrupa haritası eline de pergel alan herkes şansölyeye biçilen görevin aşağı yukarı farkında. Pergelin iğneli ayağı Berlin’in üzerine saplanıp Akdeniz’e doğru geniş bir yay çizilince durum, tüm çıplaklığıyla ortaya çıkıyor zaten. Merkezden yayın kenarına doğru gidildikçe sorunlu ekonomilerin sayısı artıyor. Elbette en sağlam yer iğneli ayağın dibi. Hatta o kadar sağlam ki, Alman Merkez Bankası’nın geçtiğimiz ay ki 3,9 milyar euro'luk 6 ay vadeli tahvil ihalesinde negatif getiri oluştu. Bir önceki ihalede ortalama getiri yüzde 0,0005 olurken Almanya bu kez yüzde -0,0122 ile borçlandı. Şaşkınlık sürerken en çarpıcı tespit Ekonomist Uğur Gürses'ten geldi. İhaleyi değerlendiren Gürses, Twitter’a Krizin geldiği yer: Alman Merkez Bankası'nın 6 aylık tahvil satış ihalesinde faiz yüzde -0,0122,  yani ‘para sende dursun üste faiz ödeyeceğim’” notunu yazdı. Bugün yaşlı kıtanın hem ekonomik hem siyasi birliğinin kaderi, serbest piyasa anlayışının hüküm sürdüğü Batı Almanya’da doğan, sosyalist düzenin hakim olduğu Doğu Almanya’da yetişen, fizik ve kuantum kimyası eğitimi alan, Lutheran bir papazın kızının ellerinde. Angela Merkel’in şimdilerde ilgilendiği konular da en az kendi geçmişi kadar sıra dışı ve tezatlarla dolu. Bugün, dünyanın en güçlü kadını o. Fakat yeryüzü geçmişte de Merkel, gibi etkili kadınların icraatlarına sahne oldu. Kimi Margaret Thatcher gibi dünya çapında, kimi Indira Gandhi gibi bölgesel kimi de Tansu Çiller gibi sadece sınırlı bir coğrafyada yani koltuğa oturduğu ülkede seslerini duyurdu. Biz de bugünlerde dünya Angela Merkel’i konuşurken, hemcinslerinin performanslarını derledik. İşte kadın başbakanlar ve ekonomi karneleri.




Bu haber CNBC-e Business dergisinin Şubat 2012  sayısında yayınlandı.
« Önceki
 
Sonraki »
 

0 yorum:

Your comment / ARAŞTIRMA - En demir leydi kim?